کهیر

کهیر

کهیر به صورت تورم های صورتی رنگ و گوشتی گذرا و یا تورم مخاطی گذرا به علت نشست پلاسمای خون مشخص می گردد. یک اختلال شایع است که باعث اضطراب قابل توجه بیمار میگردد و گاهی تا سالها به طول می انجامد.
ضایعات کهیری خارش دار هستند و مرکز ضایعه صورتی یا رنگ پریده است و هر کدام از ضایعات در کمتر از 24 ساعت ناپدید می گردد. کهیر به دو شکل حاد و مزمن تقسیم بندی می شود، طبق تعریف کهیر حاد کمتر از 6 هفته طول میکشد ولی کهیر مزمن بیش از 6 هفته ادامه پیدا می کند.
از شایعترین علل ایجاد کهیر می توان به داروها و غذاها و گرده گیاهان و عفونت ها اشاره کرد ولی در اکثر مواقع علی رغم انجام آزمایشات گوناگون ، علت ناشناخته باقی می ماند. این بیماری در خانمها شایع تر بوده و دو برابر بیشتر از آقایان دیده می شود.

hh1

یافته های پوستی

ضایعات کهیری ممکن است به اندازه چند میلی متر یا به اندازه یک کف دست باشند و تعداد آنها می تواند از چند عدد تا تعداد بیشماری متفاوت باشد. از مشخصات بارز ضایعات کهیری این است که هر ضایعه به سرعت ظاهر و در کمتر از 24 ساعت ناپدید می شود.
ضایعات به رنگ صورتی تا گوشتی رنگ و یا ممکن است به صورت قرمز یکدست باشند و یک هاله سفید یا قرمز آنها را احاطه کرده باشد.
این بیماری با خارش شدید همراه است و روند فعالی دارد، با برطرف شدن ضایعات قدیمی ، ضایعات جدیدی شکل می گیرند.
ضایعات در هر سطح پوستی حتی در کف دستها و پاها هم ایجاد می شوند. در آنژیوادم که واکنشی شبیه کهیر است، تورم عمقی بوده و به بافت های زیر جلدی و مخاطی کشیده می شود و خارش معمولاً وجود ندارد و به جای آن سوزش و تورم دردناک دیده می شود.
در این نوع کهیر لبها ، کف دستها و پاها ، اندامها و تنه و اعضای تناسلی از شایعترین مکانهای ابتلا هستند. درگیری دستگاه گوارش و تنفس باعث اختلال در بلع ، تنگی نفس و دل پیچه و حملات استفراغ و اسهال می شود. اندازه ضایعات در آنژیوادم بزرگتر بوده و گاهی برای 2 یا 3 روز پایدار می مانند کهیر و آنژدیوادم ممکن است همزمان رخ دهند.

 hh2

توضیحات گفته شده مربوط به کهیرهای معمولی یا خود به خودی بود که به صورت ناگهانی و خود به خود ایجاد می شوند در مقابل می توان طیف دیگری از انواع کهیر اشاره کرد که به علت محرکهای فیزیکی خارجی ایجاد می شوند و به عنوان کهیرهای فیزیکی طبقه بندی می شوند.

انواع کهیر فیزیکی

1 - در موگرافیسم : شایعترین کهیر فیزیکی است و در اثر مالاندن و یا ضربه زدن ایجاد می شوند. این نوع کهیر در محل های خراشیدن یا سایش مانند یقه یا سرآستین لباس به صورت ضایعات کهیری خطی تظاهر می یابد.
2 - کهیر فشاری : 4 – 6 ساعت بعد از محرک فشاری مانند ایستادن ، راه رفتن ، پوشیدن لباسهای تنگ یا نشستن روی یک سطح سخت به مدت طولانی ، باعث ایجاد احساس سوزش عمیق یا تورم دردناک میگردد. شایعترین محل های درگیر دستها و پاها و تنه، باسن و لبها و صورت است. این بیماری برای کسانی که کار دستی و بدنی انجام میدهند ، می تواند ناتوان کننده باشد.

hh3

3 - کهیر کولینرژیک : گونه ای از کهیر است که بیشتر در افراد 10 –30 ساله رخ میدهد. ضایعات کهیری 10 – 20 دقیقه پس از گرم شدن بیش از حد به دلیل ورزش ، قرار گرفتن در معرض گرما یا استرس هیجانی رخ میدهد.
4 - کهیر سرمایی : این نوع کهیر به دنبال افت ناگهانی دمای هوا و یا تماس با آب سرد رخ میدهد. خارش ، سوزش و ضایعات کهیری در نواحی در معرض سرما در عرض دقایقی پس از گرم شدن مجدد پوست روی میدهند.
5 - کهیر آفتابی : ایجاد خارش و ضایعات کهیری چند دقیقه پس از تماس با اشعه فرابنفش ایجاد می شوند و حدود یک ساعت بعد از بین می روند.

hh4

درمان

1 - قطع تمام عوامل برانگیزنده مشکوک مانند داروها و غذاها و نوشیدنی های مشکوک و مواد استنشاقی
2 - انواع آنتی هسیتامین های خوراکی مانند هیدروکسی زین و یا لوراتادین و ....
3 - کورتون خوراکی 4 - در کهیر کولینرژیک باید ورزش و فعالیت شدید را محدود کرد و یک ساعت قبل از ورزش می توان از آنتی هیستامین خوراکی استفاده کرد.
5 - در کهیر آفتابی ، استفاده از ضد آفتاب و اجتناب از نور خورشید را باید توصیه کرد.
درمان آنژیودرم که از موارد اورژانسی محسوب می شود باید زیر نظر متخصص و در بخش اورژانس صورت گیرد.
نکته حائز اهمیت در درمان کهیر مزمن این است که علی رغم درمان تهاجمی ، این نوع کهیر به صورت نامحدود باقی می ماند و درمان قطعی ندارد.

hh5

خواندن 5928 دفعه
Image

دکتر محمد ایمانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


پزشک: دکتر ایمانی
پرسشگر: Elmertet
تاریخ: دوشنبه, 05 مهر 1395 09:39
وضعیت: پاسخ داده شده

پرسش:
با سلام و خسته نباشید... جناب دکتر از سن 18سالگی در گیر بیماری ویتیلیگو هستم و بالای 60درصد بدنم رو درگیر کرده ولی رنگ لکه ها خیلی سفید نیست که تابلو باشه ...اولین سوالم اینه که این لکه ها مگه رنگ های سفیده کم رنگ پر رنگ داره؟ چون الان رنگشون مثل رنگ پوسته خیلی سفیده فرد عادیه... و دومین سوالم...آیا حقیقت داره در بیمارستان رازی آمپول هایی وجود داره و تزریق میکنن و پوست سفید میشه؟ هزینه اش چقدره؟ممنون لطفا پاسخ بدید

آقاي ساسان سلام

اگر بيماري در حال پيشرفت باشد،نقاط جديد بدن كه تازه دارند رنگدانه از دست مي دهند ولي هنوز روند پيشرفت ادامه دارد،خيلي سفيد نيستند،در خصوص سوال دوم،چنين آمپول و درماني وجود ندارد،بهترين درمان براي شما نور درماني هست .

 

دوست عزیز و گرامی من

زمان بهترین و ارزشمندترین هدیه ای است كه می توان به كسی ارزانی داشت.هنگامی كه برای كسی وقت می گذاریم، قسمتی از زندگی خود را به او میدهیم كه باز پس گرفته نمی شود . باعث خوشحالی و افتخار من است كه برای عزیزی مثل شما وقت می گذارم و امیدوارم كه با راهنماییهای اساتید این رشته واظهار نظر شما عزیزان این سایت آموزشی پر بارتر گردد.

اطلاعات تماس