درمان دارويی آكنه يا جوش

درمان دارويی آكنه يا جوش

آکنه یا جوش یک نوع اختلال با علل گوناگون است که در غدد ترشح کننده سباسه رخ میدهد. شدت این بیماری میتواند محدود به چند جوش خفیف باشد تا یک بیماری شدیدکه حتی علایم عمومی نیز داشته باشد.

اگرچه همه گروههای سنی میتوانند به انواع متعدد و شدتهای متفاوت جوش، مبتلا باشند ولی معمولا بیماری نوجوانان است و اثرات روانی غیرقابل انکاری در آنها دارد که میتواند باعث افسردگی و اضطراب و منزوی شدن فرد و عدم حضور او در اجتماع باشد.

یک ارتباط بین آکنه متوسط تا شدید و سابقه خانوادگی آکنه دیده می شود اگرچه به خاطر شیوع بسیار بالای آن نمیتوان وجود آن را صرفا به ژنتیک مرتبط دانست.

rr1

علل و سیر تشکیل آکنه:

١.فاکتورهای ژنتیکی
٢.افزایش تولید سبوم در غدد سباسه
٣.تشکیل کومدون
٤.پاسخ التهابی
٥.باکتری پروپیونی باکتریوم و سیستم ایمنی ذاتی
٦.تاثیرات هورمونی
٧.فاکتورهای غذایی ( ارتباط بین رژیم غذایی و جوش یک موضوع بحث برانگیز باقی ماندن است. مطالعات گذشته ارتباط بین مصرف شیر و شیوع و شدت آکنه را نشان داده اند. بعضی از مطالعات ارتباط بین رژیم غذایی پر کربوهیدرات و ریسک بروز آکنه را نشان داده اند.)

rr2
درمانهای دارویی آکنه:

1. رتینوئید های موضعی:این داروها نقش مهمی در خارج کردن کومدون ها و جلوگیری از ایجاد کومدون های جدید دارند و با اثر ضد التهابی چشمگیری که دارند در موارد آکنه های کومدونال و موارد التهابی خفیف به صورت تک دارویی استفاده میشوند. رتینوئید های موضعی مانند کرمهای تره تینویین(Retin-A -locacid-Ketrel) و آداپالن(Differin) و کرمهای ایزو تره تینویین است. محصولات موضعی ترکیبی مانند تره تینوئین +کلیندامایسین یاآداپالن+ بنزوئیل پراکساید و ... در دسترس هستند. شایعترین عارضه جانبی رتینوئید های موضعی ، تحریک و بدنبال ان قرمزی و خشکی و پوسته ریزی است که البته بعد از چند بار مصرف کاهش میابد.
در طول ٣_٤ هفته اول از شروع درمان با رتینوئید های موضعی یک تشدید مقطعی در آکنه رخ میدهد که با ادامه مصرف ، خودبخود بهبود میابد. نازک شدن لایه شاخی پوست و تحریک ممکن است که احتمال آفتاب سوختگی را در مصرف کننده ها بالا ببرد لذا باید مصرف ضد آفتاب به طور مرتب صورت گیرد.
مصرف رتینوئید ها باید شب صورت گیرد و برای کاهش تحریکات اول با کلدکرم با غلظت کم شروع و سپس به قدرت آن افزوده گردد. در ابتدا ممکن است که یک شب درمیان یا هر سه شب یکبار استفاده شود. دفعات مصرف تا حدی که تحمل میشود افزایش داده شود که معمولا با فواصل ٣ -٤ هفته صورت میگیرد. آداپالن که یکی از رتینوئید های موضعی است تحریک کنندگی کمتری نسبت به تره تینوئین دارد. مصرف موضعی رتینوئیدها در دوران بارداری ممنوع است.

rr3

2. بنزوئیل پر اکساید و سایر داروهای موضعی باکتریال: بنزوئیل پر اکساید یک داروی ضد باکتری قوی است و باکتری پروپیونی باکتریوم آکنه را در فولیکول مو کاهش میدهد و از طرفی خاصیت ضد کومدون خفیف دارد،بخصوص وقتی که در ترکیب با سایر درمانها استفاده شود بسیار مؤثر

است. برخلاف بقیه آنتی بیوتیک های موضعی مقاومت میکروبی به بنزوئیل پر اکساید گزارش نشده است. ترکیبات زیادی برای همه انواع پوستها شامل صابون ها ، شوینده ها و ژل ها و لوسیون ها و کرمهای در غلظت ٢/٥-١٠ درصد در دسترس هستند. ایجاد تحریک و درماتیت تماسی با بنزوئیل پر اکساید ممکن است اتفاق بیوفتد و ممکن است باعث سفید شدن لباسها و ملافه ها شود که باید به بیمار گوشزد شود.

rr4

3. آنتی بیوتیک های موضعی: کلیندامایسین و اریترومایسین دو تا از رایج ترین آنتی بیوتیک های موضعی هستند که در فرمولاسیون های مختلف از جمله کرم و ژل و محلول و صابون برای درمان آکنه استفاده میشوند.

rr5

4. آزاوئیک اسید: این محصول که از دانه غلات گرفته میشود به صورت کرم و یا ژل موضعی برای درمان آکنه در دسترس است و در کنترل آکنه های التهابی بیشتر مؤثر است و دوبار در روز استفاده میشود و عوارض جانبی کمتری نسبت به رتینوئید ها دارد. این محصول در روشن کردن جای جوش ها نیز مؤثر است.

rr6

5. سدیم سولفاستامید: یک آنتی بیوتیک موضعی است و در درمان آکنه به خوبی تحمل میشود.

rr7

6. درمانهای خوراکی: آنتی بیوتیک های خوراکی مانند داکسی سیلین و تتراسایکلین و مینوسیکلین و آزیترومایسین در درمان آکنه التهابی متوسط تا شدید که به درمان موضعی پاسخ نمیدهند تجویز میشود.

rr8

7. سایر درمانهای خوراکی: شامل درمانهای هورمونی که در خانمها خط دوم درمان هستند و بدون درنظرگرفتن سطح هورمونها ، میتواند خیلی موثر باشد. درمانهای هورمونی بهترین گزینه در خانمهای بزرگسال دارای آکنه های قبل از قاعدگی شدید در چانه و دور لب میباشد.از این درمانها میتوان به سیپرترون و اسپیرونولاکتون و قرصهای ضد بارداری اشاره کرد.
8. ایزوتره تینوئین : ایزوتره تینوئین یا آکوتان در این گروه از آکنه ها تجویز میشود:
١.عدم پاسخ به سایر روشهای درمان
٢-آکنه های کیستی شدید
٣.فولیکولیت گرم منفی
٤.آکنه های با علایم عمومی دربدن
٥.در افرادی که وجود آکنه باعث ناراحتی روحی شده است

rr9

کپسولهای خوراکی ایزوتره تینوئین بعد غذای چرب تجویز شده و قبل از شروع درمان و بعد از شروع به صورت منظم آزمایش کبد و کلسترول و چربی کنترل میشود. در خانمها باید در طی مصرف دارو روش پیشگیری از بارداری مطمئنی داشته باشند.

در طی مصرف دارو معاینات منظم توسط پزشک متخصص پوست و مو باید انجام شود تا از عوارض جلوگیری و در صورت بروز کنترل شود.

خواندن 4614 دفعه
Image

دکتر محمد ایمانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


پزشک: دکتر ایمانی
پرسشگر: Elmertet
تاریخ: دوشنبه, 05 مهر 1395 09:39
وضعیت: پاسخ داده شده

پرسش:
با سلام و خسته نباشید... جناب دکتر از سن 18سالگی در گیر بیماری ویتیلیگو هستم و بالای 60درصد بدنم رو درگیر کرده ولی رنگ لکه ها خیلی سفید نیست که تابلو باشه ...اولین سوالم اینه که این لکه ها مگه رنگ های سفیده کم رنگ پر رنگ داره؟ چون الان رنگشون مثل رنگ پوسته خیلی سفیده فرد عادیه... و دومین سوالم...آیا حقیقت داره در بیمارستان رازی آمپول هایی وجود داره و تزریق میکنن و پوست سفید میشه؟ هزینه اش چقدره؟ممنون لطفا پاسخ بدید

آقاي ساسان سلام

اگر بيماري در حال پيشرفت باشد،نقاط جديد بدن كه تازه دارند رنگدانه از دست مي دهند ولي هنوز روند پيشرفت ادامه دارد،خيلي سفيد نيستند،در خصوص سوال دوم،چنين آمپول و درماني وجود ندارد،بهترين درمان براي شما نور درماني هست .

 

دوست عزیز و گرامی من

زمان بهترین و ارزشمندترین هدیه ای است كه می توان به كسی ارزانی داشت.هنگامی كه برای كسی وقت می گذاریم، قسمتی از زندگی خود را به او میدهیم كه باز پس گرفته نمی شود . باعث خوشحالی و افتخار من است كه برای عزیزی مثل شما وقت می گذارم و امیدوارم كه با راهنماییهای اساتید این رشته واظهار نظر شما عزیزان این سایت آموزشی پر بارتر گردد.

اطلاعات تماس