ویتیگیلو یا برص یا پیسی

ویتیگیلو یا برص یا پیسی

وتییلیگو یک بیماری اکتسابی است (نه مادرزادی) که به صورت نواحی سفید و بدون رنگدانه تظاهر می یابد.و به علت نامعلوم رنگدانه ها یا ملانوسیت ها تخریب می شوند.
این بیمار حدود 2 – 5/0 درصد کل جمعیت دنیا را مبتلا می کند که ممکن است از بدو تولد تا اواخر بزرگسالی با سن متوسط حدود 20 سال خود را نشان بدهد.
اکثر بیماران شروع بیمار خود را با حوادث خاص از زندگی خود مرتبط می دانند مانند آسیب فیزیکی ، آفتاب سوختگی و یا استرس عاطفی و بیماری و حاملگی ولی شواهدی وجود ندارد که نشان دهد این عوامل باعث شروع و یا تسریع بیمار شده اند.
سابقه خانوادگی در 30% موارد دیده می شود. (ارثی)

یافته های پوستی

شایعترین تظاهر بیماری وتییلیکو به صورت نواحی سفید گچی و یا شیری رنگ از پوست است که توسط پوست نرمال احاطه شده اند. ضایعات دارای حاشیه کاملاً مشخص هستند و می تواند به اشکال گرد و یا بیضی ، نامنظم و یا حتی خطی شکل باشند.
وتییلیکو می تواند در هر قسمتی از بدن دیده شود ولی نکته جالب اینکه این بیماری علاقه به قسمت هایی از بدن دارد که در حالت عادی نسبتاً پررنگ تر و تیره تر هستند مانند صورت، پشت دست ها ، نوک سینه ، زیر بغل ، ناف و نواحی ژینتال .
این بیماری به صورت تیپک در در اطراف چشم و دهان اتفاق می افتد و در اندامها به طور غالب در آرنج ، زانو ، انگشتان ، جلوی مچ دست ، پشت مچ پا و ساق ها دیده می شود.

nn1

اغلب محل هایی که به طور شایع درگیر هستند، در معرض ضربات تکراری و یا فشار و مالش بوده اند. در این بیماری عمدتاً دو فرم از بیماری به رسمیت شناخته شده است :
1 - نوع A یا نوع غیرسگمانی که این نوع نسبتاً شایعتر است و یک الگوی درگیری نسبتاً قرینه دارد.
2 - نوع B یا نوع سگمانی (قطعه ای) : که گرفتاری به یک قسمت از بدن مثلاً به یکی از اندامها محدود است و معمول از قسمت وسط عبور نمی کند. این نوع کودکان شیوع بیشتری دارد.

nn2

دوره بیماری :

شروع وتییلیکو می تواند کاملاً متغیر و موذیانه باشد و به آرامی در طی چند سال پیشرفت نماید. بسیاری از بیماران در تابستان زمانی که برنزه شدن تفاوت رنگ میان نواحی مبتلا و پوست سالم را بیشتر می کند ، متوجه ضایعات بدون رنگ و سفید در نواحی خصوصاً در معرض آفتاب می گردند.

nn3

طول دوره بیماری در هر فرد غیرقابل پیش بینی و متغیر است،در بعضی از بیماران سیر بسیار پایداری را طی می کند ولی در عده ای دیگر با سرعت نگران کنند ه ای ، بیماری پیشرفت می کند.
گاهی گرفتاری کلی بدن که در عرض چند هفته یا چند روز توسعه می یابد نیز گزارش شده است. نوع قطعه ای یا سگمانی به سرعت ظاهر می شود و سپس پایدار می ماند و به ندرت منتشر می شود.

nn4

وتییلیکوی نوع A و یا نوع غیرسگمانی با بیماری خود ایمنی تیروئید همراهی دارد.
از جمله اختلالات همراه با بیماری وتییلیگو می توان به بیماریهای تیروئید ، آنمی ، آدیسونیا کم کاری غده فوق کلیه ، و آتریت روماتوئید (رماتیسم مفصلی) و بیماری دیابت اشاره کرد.

nn5

درمان :


اهداف درمان وتییلیکو عبارتند از برگشت پیگمانتاسیون یا رنگدانه ها و جلوگیری از پیشرفت بیماری، اگرچه هنوز درمان قطعی برای درمان این بیمار وجود ندارد امّا گزینه های موجود درمانی ، نتایج رضایت بخشی در تعداد زیادی از بیماران دارند.
nn6
درمان انتخابی بسته به وسعت و فعالیت بیماری و همچنین سن بیمار و تیپ پوستی و پذیرش بیمار تفاوت می کند. به طور معمول حداقل یک 2 – 3 ماه نیاز است که بدانیم آیا درمان خاص به کار گرفته شده موثر بوده یا نه .
نواحی از بدن که پاسخ خوبی به درمان می دهند شامل : صورت –گردن – میانه های اندامها و تنه ، در حالی که نواحی مانند انتهای اندامها و لب ها مقاومت زیاد نیاز به درمان دارند.

nn7

انواع درمانها :

1 – ضد آفتاب های وسیع الطیف
2 - لباسهای محافظ در مقابل آفتاب
3 - موارد پوشاننده آرایشی برای یک رنگ سازی ضایعه با پوست اطراف
4 - کورتون موضعی ( با تجویز و زیر نظر پزشک متخصص پوست و مو)
5 - مهارکننده های کلسی نورین موضعی مانند کرمهای تاکرولیموس و پیمکرولیموس (زیر نظر پزشک متخصص پوست)
6 - کورتون خوراکی و یا تزریق درضایعه
7 - نور درمانی
8 - لیزر مانند لیزر اگزایمر و یا هیلیوم – نئون
9 - درمانهای جراحی
10 - میکروپیگمانتاسیون یا خالکوبی درمانی که رنگدانه های آرایشی در محل ضایعه، تاتو می شود و از نظر زیبایی نتایج خوبی دارد. (در موارد مقاوم به درمان استفاده می شود)
11 - رنگدانه زدایی : بیمارانی که ضایعات گسترده دارند و یا بیش از 40% سطح بدنشان درگیر باشد، شاید تمایل داشته باشد که بقیه رنگدانه پوستشان نیز از بین برود که این کار توسط داروهای موضعی و یا لیزر در طی 9 ماه تا یکسال انجام می شود. تمامی درمانهای فوق باید با تجویز و زیر نظر پزشک متخصص پوست و مو انجام شود.

nn8

 

خواندن 10247 دفعه
Image

دکتر محمد ایمانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


پزشک: دکتر ایمانی
پرسشگر: Elmertet
تاریخ: دوشنبه, 05 مهر 1395 09:39
وضعیت: پاسخ داده شده

پرسش:
با سلام و خسته نباشید... جناب دکتر از سن 18سالگی در گیر بیماری ویتیلیگو هستم و بالای 60درصد بدنم رو درگیر کرده ولی رنگ لکه ها خیلی سفید نیست که تابلو باشه ...اولین سوالم اینه که این لکه ها مگه رنگ های سفیده کم رنگ پر رنگ داره؟ چون الان رنگشون مثل رنگ پوسته خیلی سفیده فرد عادیه... و دومین سوالم...آیا حقیقت داره در بیمارستان رازی آمپول هایی وجود داره و تزریق میکنن و پوست سفید میشه؟ هزینه اش چقدره؟ممنون لطفا پاسخ بدید

آقاي ساسان سلام

اگر بيماري در حال پيشرفت باشد،نقاط جديد بدن كه تازه دارند رنگدانه از دست مي دهند ولي هنوز روند پيشرفت ادامه دارد،خيلي سفيد نيستند،در خصوص سوال دوم،چنين آمپول و درماني وجود ندارد،بهترين درمان براي شما نور درماني هست .

 

دوست عزیز و گرامی من

زمان بهترین و ارزشمندترین هدیه ای است كه می توان به كسی ارزانی داشت.هنگامی كه برای كسی وقت می گذاریم، قسمتی از زندگی خود را به او میدهیم كه باز پس گرفته نمی شود . باعث خوشحالی و افتخار من است كه برای عزیزی مثل شما وقت می گذارم و امیدوارم كه با راهنماییهای اساتید این رشته واظهار نظر شما عزیزان این سایت آموزشی پر بارتر گردد.

اطلاعات تماس