خال

خال

photo160117308964058045

خالها تومور های خوش خیم پوستی هستند که حدود مشخص دایره ای یا بیضی شکل به قطر ٢ تا ٦ میلی متر دارند و از تکثیر خوش خیم ملانوسیت ها (سلولهای رنگدانه ای) به وجود می آیند و بر أساس سن شروع و نحوه آرایش سلولهای خال طبقه بندی میشوند. فاکتورهایی که منجر به ایجاد خال میشوند ، خیلی کم شناخته شده اند ولی سن و نژاد و عوامل ژنتیکی ( ارثی ) و عوامل محیطی مانند تماس با نور خورشید از عوامل موثر در ایجاد خال هستند. خالها در تمام افراد دیده می شوند و میزان شیوع آن در خانمها و آقایان یکسان است. تعداد کمی از خالها در ابتدای دوران کودکی به وجود می آیند و سپس تعداد آنها زیاد میشود به طوریکه در دهه سوم زندگی به حداکثر خود میرسد و بعد از ٣٠ سالگی خالهای کمتری ایجاد میشوند به طوریکه اگر خالی در بالای ٣٠ سال ایجاد شود یا تغییر کند مشکوک تلقی می شود.
فاکتور ژنتیک ( ارث ) به طور مستقیم یک استعداد فردی برای گسترش خالها را مشخص میکند ولی ظهور نهاییآنها تحت تأثیر تماس با نور خورشید است.


اکثر خالهای اکتسابی روی پوستی که در معرض آفتاب قرار دارد ایجاد میشود و اگر در مناطقی از پوست که در معرض آفتاب نیستند ایجاد شوند ، بایستی مشکوک در نظر گرفته شوند.
اکثر بزرگسالان بین ١٢ تا ٢٠ خال دارند و تعداد بیشتر خالها ممکن است یک صفت خانوادگی باشد.
خالهایی که از قبل روی پوست وجود دارند ممکن است در دوران بلوغ یا حاملگی بزرگتر و یا پررنگ تَر شوند.
در بعضی افراد خالها بعد از چند سال برآمده میشوند و رنگ آنها به طور یکنواخت روشن تر میگردد و ممکن است به شکل یک برآمدگی به رنگ پوست درآیند و یا ممکن است که در طی سالها به طور کامل محو شوند . بعد از سن ٧٠ سالگی به ندرت خال باقی میماند.
خال ها بر أساس محل و نحوه آرایش سلولهای خال در داخل بوست طبقه بندی می شوند.

١.خال های پیوستگاهی (جانکشنال):

photo160117308964058046

این خال ها مسطح و یا برآمده بوده و به رنگ قهوه ای تا برنزه دیده میشوند. محل این خالها در محل اتصال درم و اپیدرم پوست بوده و خطوط پوستی روی این خالها ادامه دارد و در کودکان بیشتر دیده می شود. خال هایی که در کف دست و پا و نواحی تناسلی و مخاط دیده میشوند بیشتر از این نوع است.

٢.خال های مرکب :

photo160117308964058047

محل قرارگیری سلولهای خال هم در محل اتصال اپیدرم و درم و هم در داخل درم است. این خالها کناره نامنظم دارند و قرینه هستند ، مرکز این خالها از محیط آن پررنگ تَر هستند.
ضخامت و رنگ این خالها در اواخر دوران کودکی و نوجوانی افزایش پیدا می کند.

٣.خال داخل درمی :

photo160117308964058048

این خالها برآمده و گوشتی هستند و می توانند بی رنگ و به رنگ پوست و یا رنگی باشند و سلولهای خال گاهی تا چربی زیر جلد هم ادامه دارد.

٤.خال Spilus :

photo160117308964058049

به صورت یک لکه برنزه و یا قهوه ای که روی آن تعدادی خال کوچک یک شکل و اندکی برآمده به رنگ قهوه ای تیره وجود دارد. این خال ها سیر مداوم و خوش خیم دارند.

٥.خال آبی :

photo160117308964058050

به صورت برآمده گی های کبود و یا آبی هستند که بیشتر در ناحیه سر و گردن و باسن دیده میشوند. شیوع این خالها در اوایل دوران کودکی یا بدو تولد بیشتر است و معمولا به آهستگی بزرگ میشوند و تا ١٠ یا ١٥ سال باقی می مانند.

٦.خال های هاله دار :

photo160117308964058051

این خال ها عمدتا در دوران نوجوانی ظاهر می شوند و در اطراف یک خال که از قبل وجود داشته است ایجاد می شوند بدین صورت که یک هاله سفید ایجاد می شود و از محو شدن تدریجی این خال در طی چند ماه آینده خبر می دهد.
پوست تمام مبتلایان به این نوع خال باید از نظر وجود بیماری ملانوم و ویتیلیگو (پیسی) مورد معاینه قرار گیرد.

٧.خال های عود کننده :

خال عود کننده ممکن است در محل خالی که قبلا به طور ناقص برداشته شده رخ دهد و اغلب در افراد جوان و در ناحیه تنه و سروگردن دیده میشود و اغلب به علت تکثیر سلولهای خال باقی مانده در اطراف مجاری غدد عرق و یا فولیکول های مو و یا اپیدرم ایجاد می شود.

درمان :

خال های ملانوسیتی که مشکوک تلقی میشوند باید توسط پزشک معاینه و مورد بررسی قرار گیرند.
خود بیمار هم میتواند به صورت دوره ای و فواصل منظم پوست خود را معاینه نماید. محافظت در برابر نور خورشید و استفاده از ضد آفتاب و لباسهای محافظ در برابر نور نیز ضروری است.

خال های ملانوسیتی اغلب به دلایل زیر برداشته می شوند :

١.تغییر رنگ و یا اندازه و شکل خال که نیاز به بررسی دارد.
٢.دردناک شدن و یا حساس شدن خال و یا خالهایی که خون ریزی می کنند و یا اخیراً دچار ترشح شده اند .
٣.نمای کلینیکی خال ما را مشکوک به بدخیمی ها از جمله ملانوم نماید.
٤.دلایل زیبایی که در این روش میتوان بوسیله جراحی و یا لیزر و یا الکتروسرجری خال را برداشت.
به غیر از موارد فوق هیچ دلیل دیگری برای برداشتن خال ملانوسیتی وجود ندارد.

خواندن 10461 دفعه
Image

دکتر محمد ایمانی

متخصص پوست ، مو و زیبایی


پزشک: دکتر ایمانی
پرسشگر: Elmertet
تاریخ: دوشنبه, 05 مهر 1395 09:39
وضعیت: پاسخ داده شده

پرسش:
با سلام و خسته نباشید... جناب دکتر از سن 18سالگی در گیر بیماری ویتیلیگو هستم و بالای 60درصد بدنم رو درگیر کرده ولی رنگ لکه ها خیلی سفید نیست که تابلو باشه ...اولین سوالم اینه که این لکه ها مگه رنگ های سفیده کم رنگ پر رنگ داره؟ چون الان رنگشون مثل رنگ پوسته خیلی سفیده فرد عادیه... و دومین سوالم...آیا حقیقت داره در بیمارستان رازی آمپول هایی وجود داره و تزریق میکنن و پوست سفید میشه؟ هزینه اش چقدره؟ممنون لطفا پاسخ بدید

آقاي ساسان سلام

اگر بيماري در حال پيشرفت باشد،نقاط جديد بدن كه تازه دارند رنگدانه از دست مي دهند ولي هنوز روند پيشرفت ادامه دارد،خيلي سفيد نيستند،در خصوص سوال دوم،چنين آمپول و درماني وجود ندارد،بهترين درمان براي شما نور درماني هست .

 

دوست عزیز و گرامی من

زمان بهترین و ارزشمندترین هدیه ای است كه می توان به كسی ارزانی داشت.هنگامی كه برای كسی وقت می گذاریم، قسمتی از زندگی خود را به او میدهیم كه باز پس گرفته نمی شود . باعث خوشحالی و افتخار من است كه برای عزیزی مثل شما وقت می گذارم و امیدوارم كه با راهنماییهای اساتید این رشته واظهار نظر شما عزیزان این سایت آموزشی پر بارتر گردد.

اطلاعات تماس